Popular Posts

Powered by Blogger.

Nyloncsipke hulladékból - Interjú Tóvaj Rozival



Tóvaj Rozival a Random Varrodán keresztül ismerkedtem meg még tavaly a MÜSZI-ben. Rozi újrahasznosító rokon lélek :) , akik szintén akkor érzi magát legjobban, ha hulladékból alkothat, kísérlezhet ki új termékeket, tárgyakat. Saját fejlesztésű nylon csipkéje tavaly bekerült a Retextil Alapítvány termékfejlesztői pályázatán a nyertes pályaművek közé. Rozi az Alapítványtól kapott három hónapos ösztondíj alatt az alapanyagból sokszorosítható terméket fejleszett. Az október 25-i Reciklista workshopon a hőpréseléses eljárásba avat be minket: mindenki megalkothatja saját nyloncsipke alapanyagát, majd abból készítünk használati tárgyakat. A workshopról többet megtudhatsz itt>>


Mutatkozz be 2 mondatban!

Szeretem a kreativitást igénylő elfoglaltságokat. Jelenleg designérként dolgozom egy cégben, mellette időszakosan workshopokat vezetek gyerekeknek és felnőtteknek illetve különböző egyedi újrahasznosított és nem újrahasznosított termékeket készítek.


Mondanál valamit a technológiáról, amit kidolgoztál? Hogyan kezdtél el ezzel foglalkozni?

A budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola diákjaként nyílt lehetőségem hőpréses kísérleteket végezni. A szokásos felhasználással (minta nyomásának rögzítése) ellentétben alternatív anyagok beemelésével, ötvözésével kísérleteztem, rengeteg anyagot kipróbáltam, ezekből keletkezett többek között a nylon-csipke, vagy szívószálakból készült térelválasztó is. jelenleg az anyagok felhasználási területei még kiaknázatlanok, a következőkben szeretném ezt továbbfejleszteni, bővíteni.



Mit jelent számodra a környezetvédelem, hogyan jelentkezik ez a mindennapjaidban?

Fontos számomra a környezetem épsége és szépsége, nagyon szeretek a természetben lenni, szerény eszközeimmel építő jelleggel hozzájárulni. Biciklivel közlekedem, túrkálókban vásárolok, szelektíven gyűjtöm a hulladékot és igyekszem elkerülni a pazarlást ahol csak tudom.

Hol találkozhatunk veled on és offline?

Általam tervezett szintén hőpréses eljárással készült termékekkel a Retextil Alapítványnál. Győrben egy eddig még titkos kis designshopban újrahasznosított anyagokból készült termékekkel és workshopokkal hamarosan!  :)



 
< >

No comments:

Post a Comment